Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: A A+ A++ | Zmień kontrast

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2021

Czcionka:

ZAKOŃCZENIE POPŻ 2014-2020 PP  2021 Plus-efekty - zał. poniżej

 

POPŻ PODPROGRAM 2021 – efekty 

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Stęszewie [nazwa OPL] z terenu województwa wielkopolskiego  przy współpracy Bankiem Żywności w Poznaniu realizowała/ł Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022. 

 

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: 

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła  śliwkowe);  
  • skrobiowe (makaron jajeczny), 
  • mleczne (mleko UHT), 
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju), 
  • cukier (cukier biały),  

tłuszcze (olej rzepakowy). 

 

Pomoc żywnościowa trafiła do 188 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego. 

Wydaliśmy osobom potrzebującym: 

o     3,07736 ton żywności; 

o     188     paczek żywnościowych; 

o     0 posiłków; 

 

W ramach POPŻ Podprogram 2021 dla 188 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  3 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących: 

  • edukacji finansowej -  0 spotkań dla  0 uczestników 
  • kulinarnych -  3 spotkań dla  11 uczestników 

 

 

Podprogram 2021

Bank Żywności przewiduje kontunuację dystrybucji żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy najbardziej potrzebującym w ramach podpgrogramu 2021.

Szczegółowe informacje w terminie późniejszym.

Ze względu na pandemię COVID-19 ograniczamy kontakty osobiste i zachecamy do kontaktu telefonicznego lub mail.

Osoba do kontaktu: Pani Anna Krawczyk tel: 697-888-714, lub 61/8-134-062, adres mail: ops@steszew.pl

 

 

Podprogram 2020

Bank Żywności w Poznaniu przekazuje pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy.  Najbardziej potrzebującym informujemy, że dostawy żywności w roku 2020 ruszą z opóźnieniem tj.koniec Grudnia 2020r.  O rozpoczęciu wydawania żywności osoby zainteresowane zostaną poinformowane telefonicznie oraz zostanie umieszczona informacja na stronie Ośrodka Pomocy Społecznej w Stęszewie. Osoby potrzebujące mogą ubiegać się o skierowania w Ośrodku Pomocy Społecznej w Stęszewie kontaktując się telefonocznie z pracownikiem OPS.

Ze względu na pandemię COVID-19 ograniczamy kontakty osobiste i zachecamy do kontaktu telefonicznego lub mail.

Osoba do kontaktu: Pani Anna Krawczyk tel: 697-888-714, lub 61/8-134-062, adres mail: ops@steszew.pl

 

W załączeniu raport - POPŻ PODPROGRAM 2020- efekty

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W związku z wejściem w życie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej ( Dz.U. z 2018r. poz. 1358) od dnia 1 października 2018r. kryterium dochodowe wynosi odpowiednio: 
- dla osoby samotnie gospodarującej - 1.402,00 zł. 
- dla soby w rodzinie - 1.056,00 zł. 

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 października 2018r. i obowiązuje nadal.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zachęcamy do zapoznania się z efektami Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 na terenie naszej Gminy  .

W ramach PODPROGRAMU 2019 wydano 4,32396 ton żywności w formie paczek żywnościowych w liczbie 324 sztuk.

W sumie 81 osób skorzystało z pomocy w ramach PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020  na terenie naszej Gminy współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy.

PRODUKTY DOSTĘPNE W PODPROGRAMIE 2020:

  • Groszek z marchewką,
  • Fasola biała,
  • Koncentrat pomidorowy,
  • Buraczki wiórki,
  • Powidła śliwkowe,
  • Sok jabłkowy klarowany,
  • Makaron jajeczny,
  • Makaron kukurydziany,
  • Ryż biały,
  • Kasza gryczana,
  • herbatniki maslane,
  • Mleko UHT,
  • Ser podpuszczkowy,
  • Szunka drobiowa,
  • Szynka wieprzowa,
  • Pasztet wieprzowy,
  • Filet z makreli w oleju,
  • Cukier biały,
  • Olej rzepakowy,
  • Gołabki w sosie pomidorowym

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego – minimum kilka (tj. co najmniej 3) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2020.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 - Bank żywności - informacje dot. RODO 

z dn. 25.05.2018r.

-----------------------------------------------------------------------------

ZAPROSZENIE  NA  WARSZTATY 

Serdecznie zapraszamy na warsztaty kulinarno-żywieniowe , na których poznasz zasady zbilansowanej diety i nauczysz sie wprowadzać je w życie. 
Jeśli chcesz zdobyć większą wiedzę i praktykę w zakresie prawidłowgo odżywiania, przygotowania jadłospisów i umiejętnego przygotowania zdrowych posiłków to te zajęcia sa dla Ciebie. 
W czasie warsztatów wszyscy uczestnicy biorą aktywny udział w powstaniu potraw, które później wspólnie spożywają.
Warsztaty są bezpłatne i przeznaczone dla odbiorców pomocy żywnościowej.

TERMIN WARSZTATÓW: 08.11.2017r. godz. 10.00 i 12.30 
LOKALIZACJA: Ośrodek Pomocy Społecznej w Stęszewie ul. Poznańska 11
ZAPISY: potwierdzenie obecności do dnia 31.10.2017r. pod numerem tel. 61/8134-062 lub 697 - 888 - 714

Warsztaty odbęda się w ramach programu Operacyjnego pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej potrzebującym. 

dn. 19.10.2017r. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://poznan.bankizywnosci.pl/program-popz-2016/

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej  FEAD.

W Polsce za wdrażanie Programu odpowiedzialne są następujące instytucje:

  1. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej – Instytucja zarządzająca (IZ),
  2. Agencja Rynku Rolnego – Instytucja Pośrednicząca (IP),
  3. Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju  – Instytucja Desygnująca (ID),
  4. Ministerstwo Finansów – Instytucja Certyfikująca (IC),
  5. Generalny Inspektor Kontroli Skarbowej – Instytucja Audytowa (IA).

CZAS TRWANIA PROGRAMU:

Okres realizacji dostaw artykułów spożywczych: SIERPIEŃ 2016 – KWIECIEŃ  2017,
Okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych: SIERPIEŃ 2016 – CZERWIEC 2017,

WNIOSEK O PRZYSTĄPIENIE:

  • Każda organizacja chcąca przystąpić do Podprogramu 2016 musi złożyć do Banku Żywności Wniosek o przystąpienie do Podprogramu 2016_OPLoraz okazać aktualną dokumentację potwierdzającą kwalifikowalność osób do otrzymania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5, 6 lub 7),

Szczegółowe informacje na temat kwalifikowania podopiecznych, skierowań i oświadczeń znajdują się w Wytycznych Podprogramu 2016 – część II, pkt. 12, str. 16.

KWALIFIKOWALNOŚĆ PODOPIECZNYCH DO PODPROGRAMU 2016:

  • Osoby bezdomne, niepełnosprawne, migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe ( w tym społeczności marginalizowane, takie jak Romowie) oraz pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza  200% kryterium dochodowego, tj. 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie, 

PRODUKTY DOSTĘPNE W PODPROGRAMIE 2016:

  • Makaron jajeczny,
  • Ryż biały,
  • Herbatniki,
  • Mleko,
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający,
  • Groszek z marchewką,
  • Fasola biała,
  • Koncentrat pomidorowy,
  • Powidła śliwkowe,
  • Gulasz wieprzowy z warzywami,
  • Filet z makreli w oleju,
  • Szynka drobiowa,
  • Cukier biały,
  • Olej rzepakowy,
  • Szynka wieprzowa,
  • Pasztet wieprzowy

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego – minimum kilka (tj. co najmniej 3) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2016.

Definicja posiłku – każdy posiłek (śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek dwudaniowy lub jednodaniowy, podwieczorek, kolacja).
Żywność wydawana jest do podopiecznych nieodpłatnie. Nie można w żaden sposób sugerować, że wydanie żywności jest zależne od wpłacenia składki członkowskiej na rzecz organizacji lub innych opłat.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

1. Niefinansowane (obowiązkowe, realizowane przez OPL), takie jak:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej):
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym

2. Finansowane (obowiązkowe, realizowane przez Wielkopolski Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS):

  • warsztaty kulinarne z elementami edukacyjnymi (wspólne przygotowywanie posiłków prostych, pożywnych i zdrowych, z wykorzystaniem żywności z POPŻ oraz produktów sezonowych i lokalnych,zasady zdrowego odżywiania, potrzeby żywieniowe, żywienie w różnych chorobach)

Działania opisane w pkt. b) będą realizowane przez Bank Żywności w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.


Wytyczne Podprogramu 2016 oraz dokumenty są do pobrania:

  • na stronie Ministerstwa Pracy, Rodziny i Polityki Społecznej http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/programu-operacyjnego-europejskiego-funduszu-najbardziej-potrzebujacym-2014-2020/podprogram-2016/
  • oraz naszej korzystając z menu bocznego

 

ZAŁĄCZNIKI:

Zakończenie POPŻ 2014-2020 PP 2021Plus - efekty

Utworzono dnia 30.10.2023, 14:09

Pogoda

Zegar

Kalendarium

Kwiecień 2024
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Imieniny