Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2021
ZAKOŃCZENIE POPŻ 2014-2020 PP 2021 Plus-efekty - zał. poniżej
POPŻ PODPROGRAM 2021 – efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej w Stęszewie [nazwa OPL] z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Poznaniu realizowała/ł Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny),
- mleczne (mleko UHT),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 188 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 3,07736 ton żywności;
o 188 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2021 dla 188 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 0 spotkań dla 0 uczestników
- kulinarnych - 3 spotkań dla 11 uczestników
Podprogram 2021
Bank Żywności przewiduje kontunuację dystrybucji żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy najbardziej potrzebującym w ramach podpgrogramu 2021.
Szczegółowe informacje w terminie późniejszym.
Ze względu na pandemię COVID-19 ograniczamy kontakty osobiste i zachecamy do kontaktu telefonicznego lub mail.
Osoba do kontaktu: Pani Anna Krawczyk tel: 697-888-714, lub 61/8-134-062, adres mail: ops@steszew.pl
Podprogram 2020
Bank Żywności w Poznaniu przekazuje pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy. Najbardziej potrzebującym informujemy, że dostawy żywności w roku 2020 ruszą z opóźnieniem tj.koniec Grudnia 2020r. O rozpoczęciu wydawania żywności osoby zainteresowane zostaną poinformowane telefonicznie oraz zostanie umieszczona informacja na stronie Ośrodka Pomocy Społecznej w Stęszewie. Osoby potrzebujące mogą ubiegać się o skierowania w Ośrodku Pomocy Społecznej w Stęszewie kontaktując się telefonocznie z pracownikiem OPS.
Ze względu na pandemię COVID-19 ograniczamy kontakty osobiste i zachecamy do kontaktu telefonicznego lub mail.
Osoba do kontaktu: Pani Anna Krawczyk tel: 697-888-714, lub 61/8-134-062, adres mail: ops@steszew.pl
W załączeniu raport - POPŻ PODPROGRAM 2020- efekty
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W związku z wejściem w życie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej ( Dz.U. z 2018r. poz. 1358) od dnia 1 października 2018r. kryterium dochodowe wynosi odpowiednio:
- dla osoby samotnie gospodarującej - 1.402,00 zł.
- dla soby w rodzinie - 1.056,00 zł.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 października 2018r. i obowiązuje nadal.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zachęcamy do zapoznania się z efektami Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 na terenie naszej Gminy .
W ramach PODPROGRAMU 2019 wydano 4,32396 ton żywności w formie paczek żywnościowych w liczbie 324 sztuk.
W sumie 81 osób skorzystało z pomocy w ramach PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 na terenie naszej Gminy współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy.
PRODUKTY DOSTĘPNE W PODPROGRAMIE 2020:
- Groszek z marchewką,
- Fasola biała,
- Koncentrat pomidorowy,
- Buraczki wiórki,
- Powidła śliwkowe,
- Sok jabłkowy klarowany,
- Makaron jajeczny,
- Makaron kukurydziany,
- Ryż biały,
- Kasza gryczana,
- herbatniki maslane,
- Mleko UHT,
- Ser podpuszczkowy,
- Szunka drobiowa,
- Szynka wieprzowa,
- Pasztet wieprzowy,
- Filet z makreli w oleju,
- Cukier biały,
- Olej rzepakowy,
- Gołabki w sosie pomidorowym
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego – minimum kilka (tj. co najmniej 3) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2020.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 - Bank żywności - informacje dot. RODO
z dn. 25.05.2018r.
-----------------------------------------------------------------------------
ZAPROSZENIE NA WARSZTATY
Serdecznie zapraszamy na warsztaty kulinarno-żywieniowe , na których poznasz zasady zbilansowanej diety i nauczysz sie wprowadzać je w życie.
Jeśli chcesz zdobyć większą wiedzę i praktykę w zakresie prawidłowgo odżywiania, przygotowania jadłospisów i umiejętnego przygotowania zdrowych posiłków to te zajęcia sa dla Ciebie.
W czasie warsztatów wszyscy uczestnicy biorą aktywny udział w powstaniu potraw, które później wspólnie spożywają.
Warsztaty są bezpłatne i przeznaczone dla odbiorców pomocy żywnościowej.
TERMIN WARSZTATÓW: 08.11.2017r. godz. 10.00 i 12.30
LOKALIZACJA: Ośrodek Pomocy Społecznej w Stęszewie ul. Poznańska 11
ZAPISY: potwierdzenie obecności do dnia 31.10.2017r. pod numerem tel. 61/8134-062 lub 697 - 888 - 714
Warsztaty odbęda się w ramach programu Operacyjnego pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej potrzebującym.
dn. 19.10.2017r.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://poznan.bankizywnosci.pl/program-popz-2016/
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej FEAD.
W Polsce za wdrażanie Programu odpowiedzialne są następujące instytucje:
- Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej – Instytucja zarządzająca (IZ),
- Agencja Rynku Rolnego – Instytucja Pośrednicząca (IP),
- Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju – Instytucja Desygnująca (ID),
- Ministerstwo Finansów – Instytucja Certyfikująca (IC),
- Generalny Inspektor Kontroli Skarbowej – Instytucja Audytowa (IA).
CZAS TRWANIA PROGRAMU:
Okres realizacji dostaw artykułów spożywczych: SIERPIEŃ 2016 – KWIECIEŃ 2017,
Okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych: SIERPIEŃ 2016 – CZERWIEC 2017,
WNIOSEK O PRZYSTĄPIENIE:
- Każda organizacja chcąca przystąpić do Podprogramu 2016 musi złożyć do Banku Żywności Wniosek o przystąpienie do Podprogramu 2016_OPLoraz okazać aktualną dokumentację potwierdzającą kwalifikowalność osób do otrzymania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5, 6 lub 7),
Szczegółowe informacje na temat kwalifikowania podopiecznych, skierowań i oświadczeń znajdują się w Wytycznych Podprogramu 2016 – część II, pkt. 12, str. 16.
KWALIFIKOWALNOŚĆ PODOPIECZNYCH DO PODPROGRAMU 2016:
- Osoby bezdomne, niepełnosprawne, migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe ( w tym społeczności marginalizowane, takie jak Romowie) oraz pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego, tj. 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie,
PRODUKTY DOSTĘPNE W PODPROGRAMIE 2016:
- Makaron jajeczny,
- Ryż biały,
- Herbatniki,
- Mleko,
- Ser podpuszczkowy dojrzewający,
- Groszek z marchewką,
- Fasola biała,
- Koncentrat pomidorowy,
- Powidła śliwkowe,
- Gulasz wieprzowy z warzywami,
- Filet z makreli w oleju,
- Szynka drobiowa,
- Cukier biały,
- Olej rzepakowy,
- Szynka wieprzowa,
- Pasztet wieprzowy
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego – minimum kilka (tj. co najmniej 3) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2016.
Definicja posiłku – każdy posiłek (śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek dwudaniowy lub jednodaniowy, podwieczorek, kolacja).
Żywność wydawana jest do podopiecznych nieodpłatnie. Nie można w żaden sposób sugerować, że wydanie żywności jest zależne od wpłacenia składki członkowskiej na rzecz organizacji lub innych opłat.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
1. Niefinansowane (obowiązkowe, realizowane przez OPL), takie jak:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej):
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym
2. Finansowane (obowiązkowe, realizowane przez Wielkopolski Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS):
- warsztaty kulinarne z elementami edukacyjnymi (wspólne przygotowywanie posiłków prostych, pożywnych i zdrowych, z wykorzystaniem żywności z POPŻ oraz produktów sezonowych i lokalnych,zasady zdrowego odżywiania, potrzeby żywieniowe, żywienie w różnych chorobach)
Działania opisane w pkt. b) będą realizowane przez Bank Żywności w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Wytyczne Podprogramu 2016 oraz dokumenty są do pobrania:
- na stronie Ministerstwa Pracy, Rodziny i Polityki Społecznej http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/programu-operacyjnego-europejskiego-funduszu-najbardziej-potrzebujacym-2014-2020/podprogram-2016/
- oraz naszej korzystając z menu bocznego